Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Perpetuum mobile politických financí

Současný systém státního financování politických stran zbytečně omezuje demokracii a souboj ideálů ve volbách. Proč? Protože velmi pomáhá současným stranám bez jakékoliv vize se udržet u moci – právě prostřednictvím peněz, které opakovaně získávají od státu.

Pár faktů: za zisk alespoň 3% do Poslanecké sněmovny získá každá strana alespoň 6 milionů korun – každoročně. Za každého poslance či senátora dalších (opět ročně) 900 tisíc a za krajského zastupitele (ročně) 250 tisíc. Mimo tyto pravidelné platby ještě získá strana jednorázový „příspěvek na kampaň“: pokud získala ve volbách alespoň 1.5%, dostane stovku za každý získaný hlas.

Nejsem proti nějakým příspěvkům pro politické strany, dokonce z více důvodů. Ale současná úroveň státních plateb je příliš vysoká, znevýhodňující menší strany a hlavně umožňující konzervaci současného stavu, kdy u moci se střídají dvě tři strany bez idejí, bez realistického programu, které moc lidí nechce, ale stejně je nakonec zvolí.

Třeba poslanec je dle ústavy zvolen za sebe, byť na kandidátce nějaké strany. Proč tedy mají politické strany za jeho zvolení pobírat nějaké peníze? Navíc dosti velké. 900 tisíc za jediného poslance je částka, která by některým menším (ale relevantním) stranám zajistila financování na rok či dva. A to ani nemluvím o paušálu šest milionů ročně – takové částky se vyskytují jen v těch nejdivočejších snech šéfa financí snad každé menší strany.

Jakmile se ale strana dostane do Parlamentu, má takové finance k dispozici a může je použít na cokoliv. Nejlépe na bombastickou předvolební kampaň na další volby, ve kterých touží vyhrát.

Tedy přesněji musí vyhrát. Protože politikům mezitím zachutnala moc (a řadě z nich i odklánění státních financí do vlastních kapes), a proto touží zůstat u moci za každou cenu. A tak se před volbami velmi zadluží, jen aby měli více hnusných billboardů než jiné strany a mohly sice vyretušované, ale pořád stokrát profláknuté obličeje shlížet z co nejvíce plakátů. Volby obecně dopadnou o kus hůře než finančně plánovali, takže si všechny velké strany rok dva „lížou rány“ a jsou více než vděčné za příspěvky na své poslance či senátory.

No a pak to celé kolečno začíná nanovo. Parlamentní strany mají nejvíc financí, takže si pořídí nejvíc billboardů, aby přesvědčily co nejvíc Pepíků, že tentokrát už opravdu mají ten zázračný recept na spravování země. Ve volbách díky těmto Pepíkům uspějí, budou dostávat spoustu peněz, které dají na reklamu před dalšími volbami ...

S tím, že jak jde čas, tak těmto velkým stranám víc a víc jde o koryta a peníze, a míň a míň o voliče které mají zastupovat. A už pak vůbec nejde o ideály či i prachobyčejný program, kterým strany šermují před volbami. Naopak menší politické strany, často mající chytré ideje a nápady jak by se tu mohlo žít mnohem lépe, tedy tyto menší strany pouze tahají za kratší provaz, kdy bez financí se do vyšší politiky nedostanou, a bez přítomnosti tamtéž se jim většich financí nedostane.

Takže - až vás „vaše“ (velká) strana už popadesáté naštve nějakou svou korupčnickou kauzou či ignorováním vlastních předvolebních slibů - zkuste se před padesáté-prvním hozením hlasu pro tu stejnou stranu zamyslet se, jestli náhodou neexistuje i někdo jiný, míň známý, kdo by vaše politické přesvědčení mohl lépe naplnit. Ať již se objevuje ve všech médiích či nikoliv. O to přece vůbec nejde. Jde o to, co která strana realisticky hlásá a co z toho pak skutečně hodlá prosazovat.

Autor: Pavel Moravec | neděle 12.5.2013 12:59 | karma článku: 15,69 | přečteno: 411x
  • Další články autora

Pavel Moravec

Předvolební kampaň jak Brno

Tak máme zase celé Brno oblepené usměvavými politiky žadonící voliče o každý jejich hlas. Lákajících buď na pečené holuby přímo do pusy, anebo ještě častěji lákajících na...... na nic. Fakt, na nic. Politici už jsou líní nejen přijít s realistickými sliby, oni už neumí (anebo nechtějí) ani slíbit, co vlastně na radnicích budou dělat. Pár příkladů:

6.10.2014 v 9:00 | Karma: 27,99 | Přečteno: 2985x | Diskuse| Politika

Pavel Moravec

Amazon a Brno – absurdit je plno

Tak nám v Brně schválili Amazona, paní Müllerová. Škoda jen, že ten už do Brna nechce.. Kéž by to ale byla jediná absurdita v celé kauze (ne)lákání firmy Amazon do Brna.

18.4.2014 v 8:31 | Karma: 16,28 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika

Pavel Moravec

Referendum na Krymu: výsměch demokracii

Dnes se koná na Krymu referendum o odtržení poloostrova od Ukrajiny (a de facto připojení k Rusku). Referendum, toť nejpřímější forma rozhodování v demokracii. Jenže zrovna toto referendum toho má s demokracií společného asi tolik co Korejská lidově "demokratická" republika.

16.3.2014 v 9:01 | Karma: 35,38 | Přečteno: 9288x | Diskuse| Politika

Pavel Moravec

Všechny firmy jsou daňoví podvodníci? Dle vlády ano

Nová vláda v rámci boje proti neplatičům DPH hodlá zavést povinnost posílat všechny faktury na ministerstvo financí. To pro přezkum, zda někdo nekrátil daně. Kvůli pár podvádějícím firmám tak supercitlivé informace o všech firmách budou na jediném místě – toť ideální pro zneužití v hospodářském boji.

7.3.2014 v 17:00 | Karma: 15,54 | Přečteno: 708x | Diskuse| Politika

Pavel Moravec

Brno, město kde se nesmí zpívat?

Facebook nechal zablokovat recesistické stránky Žít Brno, a to na základě stížnosti z Magistrátu města Brna. Buď Brno ani Facebook nerozumí (korektní) politické satiře, anebo jde o krok k Půlnočnímu království: k zemi, kde je zakázáno zpívat. To snad ani v Brně lidé nesmí psát politickou satiru, aby se náhodou pan primátor neurazil?

10.2.2014 v 9:00 | Karma: 15,90 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:37

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1473x
Manžel, otec, zaměstnanec, amatérský běžec, Pirát, ale hlavně občan naštvaný na současný model politiky - pravice či levice, spolu kradou nejvíce.

Seznam rubrik